De goudkoers is deze week sterk gestegen en bereikte vrijdag zelfs het hoogste niveau in bijna zes jaar. De verwachting dat centrale banken opnieuw de rente zullen verlagen zorgde voor een vlucht naar edelmetaal. Ook aandelen en staatsobligaties profiteerden van het vooruitzicht van een ruimer monetair beleid. De goudkoers steeg vrijdag naar €40.000 per kilo, een niveau dat we in het voorjaar van 2013 voor het laatst hebben gezien. In dollars steeg de koers naar bijna $1.400 per troy ounce, waarmee een aantal belangrijke weerstandsniveau’s werden doorbroken.

De stijging van de goudprijs vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Toch lijkt de sterke prijsstijging van de laatste dagen meer het gevolg van uitspraken van centrale banken, omdat we ook in andere markten overwegend groen op de borden zien. De Amerikaanse S&P 500 index steeg naar recordhoogte, terwijl de koersen van Europese obligaties eveneens nieuwe records behaalden.

De zilverprijs reageert minder sterk op de ontwikkelingen van de laatste dagen. Zilver kost nu ongeveer €435 per kilo en is daarmee ruim 90 keer zo goedkoop als goud. Deze ratio is in bijna dertig jaar niet meer zo laag geweest als nu.

Komono horloges heren

Centrale banken stuwen goudkoers omhoog

Eerder deze week hebben zowel de ECB als de Federal Reserve laten weten dat ze bereid zijn de rente te verlagen. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien de Amerikaanse centrale bank eind vorig jaar nog van plan was de rente verder te verhogen. Deze trendomkeer laat zien dat de Fed nog steeds twijfels heeft over de kracht van de economie. Datzelfde geldt voor de ECB, dat eerder dit jaar een nieuwe ronde van liquiditeitssteun voor banken aankondigde. Daaruit kunnen we aflezen dat er nog steeds onzekerheid is over de gezondheid van de Europese bankensector.

Begin dit jaar zagen we ook al een sterke stijging van de goudprijs, nadat de Federal Reserve bekendmaakte af te zien van nieuwe renteverhogingen. Daarna zakte de prijs weer wat terug. Of dat patroon zich zal herhalen hangt af van de acties van centrale banken in de komende maanden. Komt er inderdaad een renteverlaging in de Verenigde Staten of in Europa, dan kan dat weer een impuls geven aan de goudmarkt. Bij een lage spaarrente wordt het interessanter om goud te kopen.

Geopolitieke spanningen

De komende maanden kunnen ook geopolitieke spanningen nog effect hebben op de goudkoers. De laatste ontwikkelingen omtrent Iran zijn zorgwekkend, maar we zien op dit moment nog geen concrete aanwijzing voor een verdere escalatie. President Trump lijkt niet van plan om de confrontatie aan te gaan, terwijl andere personen binnen de Amerikaanse regering wel aansturen op een militaire interventie. We blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen

 

Goudprijs per kilo

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.